fbpx

H.-P.: 9.00 - 17.00 | Szo.: 9.00 - 13.00 | Vas.: Zárva

Szakértői Blog

Optikán belüli újdonságokról, érdekességekről olvashat.

Előre legyártott (kész) olvasószemüveg
Avagy ahogy én hívom, a “készcsoda”. Mikor lehet használni?! Mikor rendkívül ártalmas?

Mi is az a készcsoda?

Előre gyártott, keretbe foglalt dioptriás szemüvegek, általában plusz dioptriás kivitelben. Ezek azok a szemüvegek, amiket drogéri marktokban hipermárketben fel lehet lelni, egy azonnali megoldást kínál a rohanó világunkban olvasási problémára.

Sajnos lehet többet ártunk vele, mint használunk, viselése inkább ellenjavalt.

A készolvasók tulajdonságai: lencséik fröccsöntött (valamilyen nem jó minőségű) műanyagok, általában a keret is gyenge minőségű műanyag, vagy rendkívül gyenge fém, nagyon olcsó.

Kik azok akik hordhatják és kik azok akik semmiképpen?

Az első fontos tény amit tisztázni érdemes, hogy az emberek legnagyobb részének különböző fénytörésű a szeme, azaz mind a két szemre más-más dioptria igényű. Viszont ezeket a készcsodákat egyforma dioptriával gyártják le, a lencséje tele van optikai hibákkal ez az egyik rossz tulajdonsága. 

Ami a legnagyobb problémát okozza a nem személyre szabott pupilla távolságra gyártott szemüveg, ami optikailag pontatlan és kárt okozhat a szemnek.

Mivel nem az optikai középponton néz át a viselő így különböző prizmatikus hatások lépnek fel, ami hosszú távon az agyi (szenzórium) látást befolyásolja.

A mellékhatàsai lehet fejfàjás, szem vörösség, égő szúró érzés vagy szédülés hányinger rövid távon. Ritkán fordul elő hogy a két szem ugyanolyan és a standard pupilla távolság is passzol az egyénre, vagyis nem megfelelő megoldás a szemüveges populáció nagy részének.

A másik probléma amit említettem már, hogy a két szem dioptriája nagyon ritka esetben egyforma, ha nem megfelelő lencsét választ ki, akkor az egyik szem alul a másik felül lehet korrigálva, ami plusz felesleges terhet okoz, ami beleszólhat a minden napokba, és még terheltebb, feszültebb lehet tőle.

Ez az állandó erőlködés tovább ronthatja a panaszokat. De az emberi szervezet egy csoda és azt tudni kell, ha panaszokat nem okoz az még nem azt jelenti jó volt a választás, hiszen a rossz szemüveget is meg lehet szokni.

De eljön az az idő, amikor a készcsoda már nem segít és muszáj felkeresni egy hozzáértő optometrista kollégát látásvizsgálat céljából.

De amikor látásvizsgálatra kerül a sor, akkor már lehet az agyi látásba annyira beleszólt a készcsoda, hogy mikor megkapja a teljes korrekcióját, ami mondjuk nem csak szimplán a két szem közötti dioptria különbség, hanem egy kis asztigmia (nem gömb alakú szaruhártya felszín) is, akkor a rossz korrekció hordás miatt sokkal nehezebb lesz megszokni az újat amivel élesen lát.

Tehát csak és kizárólag azoknak megfelelő, akik dioptriája egyforma és a gyártó által kitalált standard pupillatávolsággal rendelkezik,ezeket az adatokat csak látásvizsgálat után tudja meg a páciens.

Viszont azt még pluszban érdemes tudni kell, hogy ezeken a szemüveglencséken nincsen antireflex és keményített bevonat, a lencse minősége sajnos nagyon gyenge, lencse széli torzítások akkor is ronthatják hosszútávon a szemet.

Inkább válassza személyre szabott OptiVidual vizsgálatunk, hogy megfelelő szemüveget adhassunk. Kizárólag két szemünk van vigyázzunk rájuk ?

Érdeklődjön telefonon:

Image
Egy család, egy szívvel, egy lélekkel
41 éve az Önök tökéletes látásáért!
Nyitvatartás:
  • Hétfő - Péntek: 
  • Szombat:
  • Vasárnap:
2000 Szentendre, Sztaravodai út 54.

Területek